Vi har vært med på Isbjørn-forskning på Svalbard

IMG_8964.JPG

Et spennende oppdrag i nydelige omgivelser.

Airlift sitt oppdrag er å assistere forskere fra Norsk Polarinstitutt med å merke isbjørn på Svalbard. Pilot Henning Hansen forteller:

Vi flyr forskerne ut i feltet og leter etter isbjørn. Når vi finner noen gjør vi oss klare til å bedøve eller ta biopsiprøver. Begge metoder betyr at vi flyr helikopteret ned i lav høyde for å gi optimale vilkår for en skytter til å treffe. Det er primært binner som bedøves. Vi lander når bjørnen legger seg ned og tar ulike prøver. Det kan være for eksempel være blodprøver, hårprøver og fettprøver. 

Prøvene som blir samlet inn blir brukt i ulike forskningsprosjekt. Det blir også montert radiosender på binner som er over fem år gamle, slik at forskerne kan samle inn data om vandringsmønster og se om de får avkom ved å se om de går i hi.

Airlift assisterer forskerne med det de trenger hjelp til på bakken. Isbjørnene skal også veies og da er må alle trå til for å løfte isbjørnbinner som kan være over 250 kg.

I år besto gjengen av fem personer, med pilot og tekniker fra Airlift, samt to forskere og veterinær. Forskningen foregikk i august og september ut fra Longyearbyen, men i 10 dager var gruppen også forlagt på camp Heimland på Barentsøya på Svalbards østkyst. Dette fordi det er mest bjørn på østkysten. Da går vi med våpen hele tiden og har snublebluss rundt camp og helikopter for egen sikkerhet.

Et spennende oppdrag. Jeg har vært flere sesonger på Svalbard med Norsk Polarinstitutt og det er alltid fascinerende å få et innblikk i en dyreverden vi ellers lever langt unna. 

Se flere bilder fra turen:

Foto: Jon Aars (Norsk Polarinstitutt) og Henning Hansen (Airlift):

AktueltGasta Design