Hyppige skogbranner gir oss nye utfordringer

Bilder fra brannslukking i Bykle i Setesdal. Alle foto: Odd Sivertsen.

Bilder fra brannslukking i Bykle i Setesdal. Alle foto: Odd Sivertsen.

Takket være rask respons og høy kompetanse blant våre ansatte får vi slukket brannene på en god måte.

Lite nedbør og flere branntilløp i skog og mark har gitt oss mange oppdrag over hele Sør-Norge i sommer.

De siste dagene har brannen i Bykle i Aust-Agder krevd tre av våre AS350-helikoptre, sammen med vår Superpuma. Helt siden torsdag har vi jobbet med slukningsarbeid i åtte timers skift, hele døgnet. Det er en stor jobb.

– Takket å være rask respons og høy kompetanse blant våre ansatte, får vi slukket brannene på en god måte. Nå driver vi med etterslukking i Bykle og er på vakt med tanke på været som er meldt framover, forteller Børre Eimhjellen i Airlift.

Ny brannkontrakt i år

I samarbeid med Helitrans, inngikk Airlift i år en brannkontrakt med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det betyr at vi skal stille med beredskap på Stranda, Bringeland og Kinsarvik når DSB mener det er nødvendig. I tillegg har DSB spurt om vi kan ha vår Superpuma på Torp nå som brannfaren er så høy.

I tørre perioder stiller Airlift med beredskapshelikopter på disse basene døgnet rundt og er klar til å fly når det brenner.

– Det krever ekstra bemanning fra ansatte. Men for en gjeng vi har. De stiller opp i ferier og helger, slik at vi kan løse utrykninger på beste måte både for selskapet og samfunnet, forteller Eimhjellen.

I det siste har det vært mange skogbranner samtidig, noe som har ført til høy aktivitet. Kombinert med ferieavvikling og mange flytimer, kreves det mye av oss.

– Likevel klarer selskapet å levere, takket være en robust organisasjon og personer som stiller opp. Vi ønsker å bidra med samfunnsnyttig arbeid, skryter Eimhjellen.

Lokal aktør

I situasjoner der det brenner, er det viktig å tenke på sikkerheten. Airlift har alltid sikkerhet først, med fokus på uthvilt mannskap og bruk av mye ressurser på å planlegge mannskapsskifter og logistikk. Vi ønsker å legge til rette for en trygg operativ tjeneste.

– Vi ser nå, at det å være en lokal aktør som kan bidra i ekstremsituasjoner fungerer veldig bra. Vi stiller opp for å berge verdier og styrke sikkerheten i samfunnet. Og alle som kjøper tjenester av oss er med på å bygge opp denne viktige tjenesten, påpeker Eimhjellen.

Brannslukking-i-Bykle-WEB-høyde2.jpg
AktueltGasta Design